Tervislik elu
Milline on kõige tervislikum suhkur?
Suhkrut on peaaegu igas toidus - soolastes toitudes, magusates toitudes, jookides ja kookides. Seetõttu tasub mõelda, millist suhkrut tarbime ja kui tervislik see meile on. Levinud on teadmine, et valge suhkur pole tervisele kasulik ning selle asemel võiks tarvitada pigem pruuni suhkrut.
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Ettevaatust - Hispaania maasikas!
Pea iga suuremas kaubanduskeskuses müüakse imeilusaid ja suuri maasikaid. Nende lummav lõhn meelitab paljusid, eriti lapsi. Paraku on Hispaania maasikas täis pestitsiide ning tervislikust maasikast on asi kaugel.
Õunaäädikas tugevdab tervist
Õunaäädikas sobib ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi saab sellega maitsestada kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.
Avasta D-vitamiini kasulikkus
Ilmselt oleme kõik kuulnud, et D-vitamiin on väga vajalik. Seda soovitatakse lastele anda juba sünnist alates. Miks siis ikkagi on D-vitamiin niivõrd oluline? 
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.

Töödeldud lihatooted põhjustavad enneaegset surma

teisipäev, 23. september 2014
Liigne töödeldud liha söömine põhjustab varasemat surma. Uurijad jälgisid kümne Euroopa riigi inimesi keskmiselt 13 aastat ning selgitasid välja, et kõige suurematel lihatoodete sööjatel oli kõige suurem risk surra südamehaigusesse või vähki. 

Meditsiiniajakirjas BMC Medicine avaldatud teadustöös leiti, et töödeldud liha söömisega kaasnes sageli ka ebaterve elustiil, vähene puu- ja juurviljade tarbimine, suurem tõenäosus suitsetada ja meeste puhul ka suurem alkoholi tarbimine. Kuna uurimuse valim oli nii suur, siis suutsid teadlased isoleerida lihatarbimise teistest eelpoolnimetatud faktoritest. Teiste tegurite eraldamise järel paisus seos töödeldud lihatoodete söömise ja enneaegse surma vahel veelgi suuremaks. Linnuliha ja küülikuliha söömine probleeme ei põhjustanud.

Uuring soovitab piirduda vaid 20 grammi töödeldud liha (peekoni, hot dogi, vorsti) söömisega päevas.

Uurimuse originaalversiooniga võid tutvuda aadressil: www.biomedcentral.com/1741-7015/11/63/abstract

P.S. Lihatoodete puhul peetakse tavaliselt kõige ohtlikumaks kuumtöötlemisel tekkivaid kantserogeenseid ühendeid (polütsüklilisi aromaatseid hüdrokarboone (PAH)  ja heterotsüklilisi amiine (HA). Samuti tekitavad haigusi ja eriti just lapseea vähke (leukeemiat, ajuvähki, lümfoomi) suitsutatud lihatooted, mis kuhu lisatakse  naatriumnitraate (E251) ja -nitriteid (E250), mille tulemusel tekivad maos vähkitekitavad ühendid, nitrosoamiinid. Varasemates uuringutes on leitud, et rohkesti hot-dog`e söövad  lapsed haigestuvad teistega võrreldes leukeemiasse kümme korda sagedamini ning et ohtralt sinki, peekonit ja vorsti söövatel lastel esineb kolm korda sagedamin lümfoomi.


Allikas: http://toitumistarkus.ee/toodeldud-lihatooted-pohjustavad-enneaegset-surma/



pood.minulaps.ee - soodsalt kodused asjad
Biolatte, Cybex, Haba, Herlitz, Huggies, L-Arni toidulisandid, Lotte voodi- ja vannitoariided, Muumi mähkmed, Neutral, Sonett puhastusvahendid, Yomi toidulisandid, Weleda kosmeetika kogu perele

 

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Milline peaks olema õige ennetustöö netiohtude eest?
Interneti kasutamine on tänapäeval igapäevane tegevus, laste ja noorte elus on see keskkond juba aga pea möödapääsmatu. Seetõttu on eriti tähtis meeles pidada, et see piiramatute võimalustega keskkond on turvaline vaid juhul, kui seda õigesti kasutada.
Mida ütlevad munapakendite sildid munade tootmise kohta?
Inimeste üldine teadlikkuse tase selle kohta, kuidas toiduks kasvatatavaid loomi ja linde koheldakse on tõusuteel. Eetilised kaalutlused mõjutavad inimeste tarbimisotsuseid aina sagedamini. On vähe teaduslikku kinnitust sellele, et hästi koheldud loomade liha on kõrgema toiteväärtusega, kuid paljud tarbijad ja isegi kokad leiavad, et lisaks eetilistele kaalutlustele on tegemist ka maitsvama ja väärtuslikuma toorainega. Kanamunade tootjad on ehk kõige kiiremini hakanud tarbijate soovidele vastu tulles kanadepidamise tingimusi muutma ning poeletil laieneb saadaolevate munade valik. Mis vahe on mahemunadel, vabapidamisel kanade munadel ja puurikanade munadel?
Väikelapse kõne areng ja selle toetamine
Väikelapse kõne areng algab juba varakult, enne kui seda ise tajume. See läbib mitmeid etappe ning esimeste eluaastate jooksul kujuneb välja kõnelemisoskus. Sorava ja selge kõneni jõudmisel võib osadel lastel tekkida ka takistusi, kuid õigel ajal abi otsides ja teda õigesti toetades, saadakse probleemidest üle.
Kogu tõde televiisori ja väikelapse kohta
Tänapäeval pole vaja eriti otsidagi, et kohata ehmatama panevat statistikat laste ja teleri kohta - leiate seda ajalehtedest, ajakirjadest ja televisioonistki. Võttes kokku erinevad uuringud teleka vaatamise mõjust lapse vaimsetele võimetele ja tervisele, tasub ehk mõelda, kui palju ja mida me lastele telekast näitame.
Eesti oma tootesari Ecolab – L-arginiin koos kodumarjadega
Kas teadsid, et astelpajumarjad sisaldavad vitamiini B12, mida muidu vaid lihas leidub? Või et juba paar kibuvitsamarja annab sulle päevase C-vitamiiniannuse? Ning et mustikaga maiustamine hoiab korras vere suhkrusisalduse?