Tervislik elu
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.
Avasta D-vitamiini kasulikkus
Ilmselt oleme kõik kuulnud, et D-vitamiin on väga vajalik. Seda soovitatakse lastele anda juba sünnist alates. Miks siis ikkagi on D-vitamiin niivõrd oluline? 
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.
7 supertoitu mälu parandamiseks
Igaüks tahab paremat mälu ja mida vanemaks saame, seda olulisem on pöörata tähelepanu toitudele, mis aitavad meil säilitada hallide ajurakkude hinnalisi võimeid. Õnneks on loodus varustanud meid superheade tööriistadega, mis hoiavad meele värske ja keha toonuses. Toitumistarkus.ee lehel on ilmunud sel teemal asjalik ülevaade.
7 põhjust, miks süüa küüslauku
Ilmselt on enamik meist kuulnud, et küüslaugu söömine on tervisele kasulik. See on imeline toiduaine, millel on palju erinevaid kasutusvõimalusi, olles seejuures tervisele niivõrd hea.
Külmetushaiguste tõrjumiseks - valmista ise astelpaju mesi
Astelpaju hooaeg on käes ning nüüd on õige aeg alustada ettevalmistusi külmetushaiguste tõrjumiseks. Soovitame valmistada oma perele maitsva ja suurepärase C-vitamiinist pakatava astelpaju mee.

Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?

esmaspäev, 14. jaanuar
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  

Mis vahe on tatral ja tatral?
Toidud tatratangust on väärtuslikud, ei soodusta rasvade ladestumist kudedes, aitavad lahti saada ülekaalust, unehäiretest, stressist, parandavad naha, juuste ja küünte olukorda, takistavad kaariese teket, luude hõrenemist. 

Ilma kestadeta tatraterade saamiseks tööstuses aurutatakse tatraterasid umbes 80 kraadi juures kuni viljad-pähklid paisuvad ja eralduvad koorest, seejärel kõik kuivatatakse ja tuulutamise teel eraldatakse kestad. Selliselt valmistatud tatratooted muutuvad kahe kuu pärast täiesti „surnud toiduks”, tatar enam ei idane, annab organismile ainult mikroelemente ja kaloreid.

Terveid „tatrapähkleid“ nimetatakse tatratanguks, töötlemisel purustatuid aga tatra peentanguks. Üha sagedamini puhastatakse tatrateri ehk eraldatakse kestad spetsiaalsetes mehhaanilistes veskites (nagu seda tehti vanasti Eesti taludes). Selliselt on võimalik saada tatratangu (tatrateri), millest toidu valmistamine on palju kiirem, nendes säilivad kõik bioaktiivsed ained ja elujõud, idanemisvõime. 

Tatar on B-grupi vitamiinide, asendamatute aminohapete ja mikroelementide sisalduse poolest esimesel kohal võrreldes teiste kõrrelistega. Kõige rohkem on tatras rauda, vaske ja P vitamiini ehk bioflavonoide, sh eriti palju kvertsetiini. Tatravalgud on hästi lahustuvad ja omastatavad (kõhus ei teki raskustunnet), tatras sisalduvad glükoos ja fruktoos annavad mõnusa maitse.

Nagu väidavad spetsialistid juba kümneid aastaid: „Tatras sisaldub kõike”. Inimene võib mitmeid kuid täisväärtuslikult toituda süües ainult tatart ja piimasaadusi. Tatart loetakse üheks parimaks looduslikuks organismi „puhastajaks”, „isu normaliseerijaks” (tatart omastab organism aeglaselt, inimesel ei teki ilmaasjata söögiisu jne).

Tatra tervislikud omadused
  • Mõjub ergutavalt, suurendab lihasjõudu, vastupidavust;
  • Toniseerib, tugevdab ja puhastab veresooni, eriti kapillaaride võrku sidekudedes, parandab vere tsirkulatsiooni kapillaarides ja sellega ainevahetust, takistab tursete ja verevalumite teket, soodustab vereloomet ning hoiab hästi töökorras silmanägemist ja ajuvereringet;
  • Tugevdab põletikuvastaseid protsesse, takistab organismis selliste ainete moodustumist, mis põhjustavad reumatoidartriiti, jämesoolepõletiku ja nendega seotud valude teket;
  • Suurendab immuunsüsteemi elementide moodustumist ja nende aktiivsust, pidurdab bakterite paljunemist, vähendab ägedate nakkushaiguste tekkevõimalusi hingamisteedes;
  • Soodustab liigse kolesterooli väljaviimist organismist, vähendab kolesterooli ladestumist arterite ja teiste veresoonte seintele;
  • Reguleerib suhkrusisaldust veres;
Mõned tervislikud toidud tatrast

Tatrakissell 
Koostis: tatrajahu, (tatra)mesi, marjade või puuviljade püree.

Valmistamine: 1 liitri vee kohta võtta 3-4 supilusikatäit peentatrajahu (toortatrast), 1-2 klaasi püreed ja 2-3 spl mett. Panna vesi keema, lahustada jahu 3 klaasis vees, segades ühtlaseks seguks. Keetmise alguses valada vette peenikese joana segu, pidevalt segades, et ei tekkiks klimpe, oodata, kuni kõik läheb keema ja võtta ära pliidilt. Kisselli jahtumisel (jahutamisel) alla 40 kraadi valada, segades sisse ettevalmistatud marjade või puuviljade püree. Hästi sobivad püreestatud mustikas, vaarikas, aedmaasikas, jõhvikas, kiivi; värskelt tehtud puuviljade mahlad vastavalt maitsele. Võib kisselli vees enne leotada ja keeta pehmeks kuivatatud või värskelt tükeldatud puuvilju ja edaspidi tegutseda analoogselt.

Tervislik on võtta hommikuti 1 klaasitäis ja 0,5l pudeliga kaasa päevaseks joogiks või toiduna pikal teekonnal või tegutsemisel, sportimisel, pikaajalisel töötamisel jne. Hästi säilib, eriti hea jahutatuna tatraküpsistega, juustuga jne.

Toime: normaliseerib ainevahetust, takistab rasvumist, hea toit ajule, ennetab vähi arengut. Eriti hea tarvitada enne igasugust intensiivset tegutsemist (töö arvuti taga, eksamid, igasugune „ajudega ragistamine”, spordi võistlused jne) või sellist laadi tegutsemise käigus tekkivatel vaheaegadel ( iga 1,5-3 tunni tagant).

Toortatrasalat
Koostis: 1,5 klaasi tatart, 200 g konservmaisi, 1 karp tuunikala vees, soola, tuunikalavedelikku, 100g juustukuubikuid, 2 keedupeeti, pipart, pisut õli.

Leota tatart 5h külmas vees. Lisa tatrale ülejäänud ained ja maitsesta.

Kiirpuder peentatratangust
  • Toidupotti panna toores peentatar (tang) ja valada peale keev vesi nii, et seda oleks umbes kahe sõrme laiuselt üle tatra pinna, lisada maitse järgi soola, oliiviõli või võid. Katta pott ümberringi hästi soojalt (käterätt) ja lasta seista valmimiseni (30-60 minutit või jahtumiseni).
  • Koos keeva veega võib potti lisada ka kala- või lihapuljongi kuubikuid.
  • Pudru valmimisel lisada umbes iga 400 g pudru kohta 1 tuunikala või lõhe naturaalne konserv (vajalik aju tööks).
P.S. Sobib hästi kasutada, kui pole toidupliiti, on vaid vee keetmise võimalus, näiteks reisil, pikka maad autoga sõitjatel, töökohas jne. 

Tatraleib
Vahusta 4 muna, lisa 300 grammi keefiri või hapupiima, 100 g oliiviõli, 10 g soola, 10 g mett ja uuesti vahustada. Sõelu 350 g jahu, lisa sinna 5 g kurkumit ja 10 g küpsetuspulbrit, sega ja vala vedela segu sisse. Sega kõik uuesti ja vala vormi (see kogus on sobiv ristkülikukujulisse teflonvormi). Küpseta 220 °C juures 30-35 minutit. Soovi korral võib lisada igasuguseid maitseaineid nagu karri, paprika (magus või vürtsikas), erinevaid ürte. 

Kohupiima-meekook tatrajahuga
  • Võta 12 muna, eralda munavalge ja kollane, jäta 3 munakollast eraldi alles.
  • Võta 750 g kohupiima ja lisada 300g mett (mee puudumisel 200g suhkrut), 10 g soola, 10 g vaniliinisuhkrut, 9 munakollast ja vahustada saumikseri või blenderiga.
  • Sõelu 300 g tatrajahu, lisa 10 g küpsetuspulbrit, 5 g kurkumit - kõik segada. Pese rosinad ja kuivata, lisa jahusegule. Jahusegu lisa kohupiimale ja sega.
  • Vahusta 3 munakollast 100 g meega nagu koogel-moogel ja lisa 100 g purustatud pähkleid (näiteks kreekapähkel, metsapähkel või mandel).
  • Vahusta munavalged ja sega ettevaatlikult ülejäänud taignaga. Aseta küpsetuspaber ahjuvormi ja vala sisse tainas. Peale vala munakollase segu pähklitega ja kata sellega kook ühtlaselt.
  • Tõsta kohupiimakoogi vorm eelnevalt 200 kraadini soojendatud ahju. Küpseta umbes 40 minutit.

Tatrapilaff
Koostisained: 5-6 spl oliiviõli, 500 g kalkuniliha (võib kasutada igasugust liha, ka näiteks lambahakkliha), 1 peenestatud porgand, 2 sibulat (tükeldatud rõngasteks), 3 kl vett, 2 tl soola, maitse järgi pipart, 1 tl kurkumi, 2 kl pestud tatratangu, 5-6 küüslauguküünt, veidi supirohelist.

Pane kastrulisse oliiviõli, kuumuta ning lisa tükeldatud kalkuniliha ja prae veidi. Lisa porgand ja prae edasi. Seejärel lisa rõngastena tükeldatud sibulad ja prae veel 5 min, siis lisa 3 kl keevat vett. Kui kõik läheb keema, siis lisa sool, pipar, kurkum, tatratang.

NB! Enne lõplikku valmimist ära pilaffi sega! Lase uuesti keema ning hoia tasasel kuumusel.
Kui vesi keemisel aurub välja, siis aseta kastrulisse küüslauguküüned ja pane kastrulile tihedalt kaas peale.
Hoia nõnda kõige väiksemal kuumusel 20 minutit. Lülita kuumutamine välja ja lase tõmmata 10 minutit.
Sega pilaffi korralikult ja aseta vaagnale. Raputa peale supirohelist ja serveeri soojalt koos aedviljasalatiga.

Allikas: www.remedyway.ee



pood.minulaps.ee - tuntud kaubamärgid, hea hind
Amazonas, BabyBjörn, Concord, Cybex, Ecosh, Engel, Glo Skin Beauty, Herlitz, Hoppekids, Laica, Lego, Maxi-Cosi, Muumi, Solgar, Sonett, Stiga, Terranova, Troll, Weleda jt


 

Kommenteeri artiklit

Andres A.
esmaspäev, 6. aprill 2015 18:18
SIIN POLE MIDAGI KOMMENTEERIDA AGA TULEB
HAKATA TARVITAMA.

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Vanem peab teadma, kus laps on
Suvevaheaeg on kohe kohe algamas ning koolilastel on teoksil palju põnevat. Lapsevanematel on oluline teada, et alla 16 aastastel lastel on seadusega kehtestatud ilma täiskasvanud saatjata liikumispiirang. 
Kuidas teha tervislikku moosi chia seemnetega?
Kas soovite teha moosi, kust puudub rafineeritud suhkur, mis on täis sooletööd stimuleerivaid kiudaineid ja põletikke alandavaid Omega 3 rasvhappeid? Ja mille valmistamiseks kulub vaid mõni minut? Tegu pole ei rasvase ega kiulise ollusega, vaid dekadentlikult maitseva värske želeega, mis sobib nii magustoitude maitsestamiseks, saiale kui ka niisama söömiseks. Ja selles on üks salajane komponent…
Miks on lapse nutt oluline ja ei tohiks seda takistada?
Vanemad tahavad teada, kuidas laste nutule reageerida - kas õigem oleks lohutada, ignoreerida, tähelepanu kõrvale juhtida, karistada, järele anda või empaatiliselt kuulata. Lapse mõistmine, tema tegelike vajadustega arvestamine ja oskus lapsevanemana seejuures tasakaalukalt toimida on kõige olulisem panus, mille saame anda lapse emotsionaalsesse arengusse. Legendaarse raamatu "Nutt ja jonnihood" autor Aletha J. Solter avaldab kogu tõe nutu kohta.
Millised on lapse karistamise 3 alternatiivi?
Karistamine tundub vanema jaoks lihtne, kiiresti teostatav ja mugav. Karistamine ei ole kõige parem probleemi lahendamise viis, sest see ei õpeta tegelikult last oma käitumist muutma.
Parim riiete plekieemaldusvahend - äädikas
Mida kõike on võimalik äädikaga peale hakata ja seda mitte köögis süüa tehes. Äädikat saab kasutada koduses majapidamises pea kõikjal, sh riietelt plekkide eemaldamisel.