Tervislik elu
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.
Avasta D-vitamiini kasulikkus
Ilmselt oleme kõik kuulnud, et D-vitamiin on väga vajalik. Seda soovitatakse lastele anda juba sünnist alates. Miks siis ikkagi on D-vitamiin niivõrd oluline? 
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.
7 supertoitu mälu parandamiseks
Igaüks tahab paremat mälu ja mida vanemaks saame, seda olulisem on pöörata tähelepanu toitudele, mis aitavad meil säilitada hallide ajurakkude hinnalisi võimeid. Õnneks on loodus varustanud meid superheade tööriistadega, mis hoiavad meele värske ja keha toonuses. Toitumistarkus.ee lehel on ilmunud sel teemal asjalik ülevaade.
7 põhjust, miks süüa küüslauku
Ilmselt on enamik meist kuulnud, et küüslaugu söömine on tervisele kasulik. See on imeline toiduaine, millel on palju erinevaid kasutusvõimalusi, olles seejuures tervisele niivõrd hea.
Külmetushaiguste tõrjumiseks - valmista ise astelpaju mesi
Astelpaju hooaeg on käes ning nüüd on õige aeg alustada ettevalmistusi külmetushaiguste tõrjumiseks. Soovitame valmistada oma perele maitsva ja suurepärase C-vitamiinist pakatava astelpaju mee.

Kas komm võib hambad terveks teha?

kolmapäev, 21. mai 2014
Me teame, et kommis sisaldub suhkrut, suhkur aga tekitab hambaauke. Kas siis iga maiustus on rünnak meie hammastele? Usu või ära usu, kuid sul on võimalus süüa magusat ja samal ajal hoopis oma hambaid kaitsta.

Suhkruid on mitmesuguseid. Kõige esimesena tulevad meile meelde suhkrutoosis olevad valged kristallid ehk sahharoos. Tegelikult koosneb suhkur kahest erinevast osast: glükoosist ehk viinamarjasuhkrust ja fruktoosist ehk puuviljasuhkrust. Mõlemad on hambakaariest tekitavatele bakteritele suurepäraseks energiaallikaks. Kuid on ka selliseid suhkruid, mida kaariesbakterid lõhustada ei suuda ja oht hambaaugu tekkeks jääb olemata, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Mis siis on need hambasõbralikud suhkrud? Kindlasti on need kallid ja raskesti kättesaadavad, mõtled sa. Hoopiski mitte. Kasesuhkur ehk ksülitool on kevadise kasemahla looduslik koostisosa. Ksülitoolil on imepärane omadus hambakatu kasvu pärssida – tulemuseks puhtamad hambad ja väiksem oht hambaaukude tekkeks. Tööstuslikult oleks mahlast kasesuhkru eraldamine aeganõudev ja kulukas ja seetõttu toodetakse enamus ksülitooli hoopis puidumassist ehk tselluloosist.

Et ksülitool kaariest ei tekita, siis lisatakse teda eelkõige neisse toodetesse, mis kõige enam hambaauke põhjustavad. Magususelt on ksülitool suhkruga võrdne ning jätab peale tarvitamist suhu meeldivalt jaheda tunde. Kõige sobivam on tarvitada ksülitooliga närimiskummi peale toidukorda – nätsu närimine puhastab hambaid mehhaaniliselt ja ergutab sülje eritumist. Ksülitool imendub hambakatu sisse ja takistab seal kaariest põhjustavate bakterite paljunemist.

Kagu-Eesti piirkond on hammaste olukorralt üks õnnetu piirkond. Halva olukorra põhjuseks on madal fluoriidide sisaldus joogivees. Hammas vajab oma arengus tugeva emailikihi saavutamiseks piisavas koguses fluoriidi. Kuigi fluoriide leidub ka toidus ja näiteks tees, on sealt saadav kogus väikene. Kagu-Eesti joogivees on fluoriidide tase kohati nullilähedane ja inimeste hambakude nõrgem ja kaariesele vastuvõtlikum.

Tartu ülikool koostöös Soome Turu ülikooliga korraldas ulatusliku kliinilise katse uurimaks ksülitooli ja teiste suhkruasendajate mõju hambakaariese vältimisele. Ligi 500 Põlva, Võru, Valga ja Tartu maakonna last osalesid kolm aastat kestnud uuringus, milles nad said hambasõbralikke magusaineid.

Katset alustati algklasside lastega, sest neil toimub piimahammaste asendumine jäävhammastega. Äsja suhu lõikunud hammas ei ole veel lõplikult «küpsenud». Oma lõpliku tugevuse saavutab ta alles aasta jooksul. Madala fluoriidide sisaldusega piirkonnas elavatel lastel on hambaemail eriti nõrk ja kaariesbakterite suhkrute lõhustamisel tekitavatest happerünnakutest kergesti kahjustatav.

Kolme aasta vältel tarvitasid koolilapsed kolm korda päevas ksülitooli või mõne teise suhkruasendajaga tooteid, et kaitsta hambaid. Katses osalenud laste hambaid jälgiti pidevalt leidmaks algavate kaarieskahjustuste arengut. Tulemusi analüüsiti ja kõigil lastel, kes pidevalt suhkruasendajatega pastille tarvitasid, olid tervemad hambad kui võrdlusrühma lastel.


Allikas: http://kiku.hambaarst.ee/38929/kas-komm-voib-hambad-terveks-teha/
 

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Nuputamisvihikud köögiviljadest
Nüüd on välja tulnud uued Jänku-Jussi nuputamisvihikud köögiviljadest. 
Miks ei ole hea süüa friikartuleid?
Friikartulitel on halb maine ja seda põhjusega. Friikartulid ei ole just kõige tervislikum toit ning seda süüakse liiga palju. 
Noored ja alaealised töötajad
Suvine koolivaheaeg läheneb kiiresti ning paljud noored soovivad endale teenida suvel taskuraha. Selleks, et alaealised lapsed siiski endale liiga ei teeks tasub teada asjakohast seadusandlust. 
Mida rääkida lastele tuleohutusest?
Koolis käivad lapsed veedavad kodus iseseisvalt päris palju aega ning seetõttu on oluline lapsele meelde tuletada mõned ettevaatusabinõud, et kodus tuleõnnetust ei juhtuks. Juba lasteaias on läbitud tuleohutusalane koolitus ning laste teadlikkus, mida tohib teha ja mida mitte on üsna kõrge, kuid kordamine on tarkuse ema.
 
Lapse füüsiline karistamine räägib lapsevanema jõuetusest
Eesti Avatud Ühiskonna Instituudi juhataja, sotsioloog Iris Pettai sõnul näitab lapse füüsiline karistamine, et lapsevanem ei ole leidnud teisi võimalusi lapse korrale kutsumiseks.