Tervislik elu
Milline on kõige tervislikum suhkur?
Suhkrut on peaaegu igas toidus - soolastes toitudes, magusates toitudes, jookides ja kookides. Seetõttu tasub mõelda, millist suhkrut tarbime ja kui tervislik see meile on. Levinud on teadmine, et valge suhkur pole tervisele kasulik ning selle asemel võiks tarvitada pigem pruuni suhkrut.
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Ettevaatust - Hispaania maasikas!
Pea iga suuremas kaubanduskeskuses müüakse imeilusaid ja suuri maasikaid. Nende lummav lõhn meelitab paljusid, eriti lapsi. Paraku on Hispaania maasikas täis pestitsiide ning tervislikust maasikast on asi kaugel.
Õunaäädikas tugevdab tervist
Õunaäädikas sobib ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi saab sellega maitsestada kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.
Avasta D-vitamiini kasulikkus
Ilmselt oleme kõik kuulnud, et D-vitamiin on väga vajalik. Seda soovitatakse lastele anda juba sünnist alates. Miks siis ikkagi on D-vitamiin niivõrd oluline? 
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.

Rabarberis peitub tervis

teisipäev, 13. juuni 2017
Rabarberi hooaeg on täies hoos. Rabarber on tõeline hitt kevadiste kookide sees ning tegelikkuses on tema kasutusvõimalused väga laialdased. Rabarber on äärmiselt väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat. 

Rabarber on üks kõige kalorivaeseim köögivili üldse (100g värsketes rabarberivartes on 21 kalorit). Sellest hoolimata on temas mõningaid eluks vajalikke fütotoitaineid nagu kiudaineid, polüfenoolantioksüdandid, erinevad mineraalid ja vitamiinid. Kõigele sellele lisaks ei sisalda tema varred grammigi küllastunud rasvu ega kolesterooli. 
  • Rabarberivartes leidub üsna rikkalikult erinevaid B-kompleksvitamiine: foolhape, riboflaviin, niatsiin, B6-vitamiin (püridoksiin), tiamiin ja pantoteenhape;
  • Kindlasti oled märganud, et osad rabarberivarred on rohelised ning teised rohkem punased. Punased varred sisaldavad rohkem A-vitamiini kui rohelised. A-vitamiin on võimas looduslik antioksüdant ning on äärmiselt vajalik hoidmaks ja säilitamaks sinu naha ja limaskestade hea tervise. Ümber ega üle ei saa me ka A-vitamiini vajalikkusest silmade tervise ja nägemise tagamisel. Erinevad teadusuuringud on näidanud, et A-vitamiinirikkad looduslikud toiduained, sh rabarber, aitavad keha kaitsta kopsu- ning suuõõnevähi eest; teadaolevalt ka teistes rohelistes köögiviljades nagu spinat, lehtkapsas jne, on ka rabarberivartes piisavas koguses K-vitamiini. Piisav K-vitamiinirikka toidu tarbimine aitab piirata aju närvikahjustusi, seega K-vitamiinil on väga suur seos Alzheimeri tõvega; rabarberivarred sisaldavad ka tervislikul tasemel mineraale nagu raud, vask, kaltsium, kaalium ja fosfor. 
Rabarberi toime
  • Puhastav, seedimist parandav, vähivastane, immuunsüsteemi tugevdav;
  • Alandab kolesteroolitaset;
  • Läbi aegade on kasutatud loodusliku kõhulahtistina;
  • Puhastab maksa toksiinidest;
  • Suurendab lihaste kokkutõmbeid soolestikus;
  • Puhastab verd;
  • Tervendav, parandab seedimist, söögiisu;
  • Leevendab menopausi (kliimaks) sümptomeid;
  • Vähivastane, takistab vähi arengut. Lõhub tõhusalt vähirakke ja osaleb nende resorptsioonis (imendumises); tugevdab immuunsüsteemi;
  • Suurendab mõtlemisteravust ja aju töövõimekust;
  • Aitab ravida gastriiti, kroonilist koliiti, ateroskleroosi, eriti hästi kroonilisi nakkushaigusi (mis kulgevad kõrge palavikuga), psoriaasi, furunkuloosi
Levinumad kasutusviisid
Kasuta alati vaid värskeid, tugevaid ja mahlaseid varsi. Parima maitsega on noored võrsed. Kui rabarber on ülekasvanud, siis muutub vars puiseks, pole enam nii mahlane ja tema maitse pole enam nii hea. Rabarberimahl sobib hästi ulukiliha marineerimiseks, temas leiduv oblikhape muudab liha pehmeks. Kui aga mõelda, milliseid maitsvaid roogi võiks rabarberist teha, siis tulevad tavaliselt meelde ainult rabarberikook ja kissell. Siin aga mõned väärt retseptid, milliste toitude valmistamiseks võiks veel rabarberit kasutada:

Rabarberi-banaanisalat
  • 8 dl puhastatud ja tükeldatud rabarberit
  • 2 sl suhkrut
  • 4 sl vett
  • 2 banaani
  • 3 sl meelikööri või mett
Koori banaanid ja tükelda. Sega suhkrust ja veest siirup. Kuumuta rabarberi tükke kergelt suhkrusiirupis, umbes 3 minutit. Peale kerget keetmist tõsta rabarberitükid kaussi, lisa tükeldatud banaanid ja sega ettevaatlikult. Maitsesta meelikööri või meega. Enne serveerimist lase salatil maitsete ühtlustumiseks külmikus veidi aega seista. Serveeri jäätise või vahukoorega.

Rabarberi-maasikasmuuti
  • 400 g maasikaid
  • 125 g rabarberit
  • 1,5 dl kookos-, mandli-, pähkli- või muud sulle sobilikku piima
  • 2-3 spl mett
  • Soovi korral võib lisada ka vaniljejäätist/maasikajäätist ja/või maasikajogurtit
Puhasta maasikad ning aseta blenderisse, lisa tükeldatud rabarber ning muud koostisosad, blenderda ühtlaseks kreemiseks massiks ning serveeri kohe.

Rabarberi toormoos
  • 3 umbes 30 cm pikkust rabarberivart
  • 250-300 g maasikaid 
  • 15 värsket datlit
Moosi valmistamiseks pese eelnevalt rabarberivarred hoolikalt puhtaks, tükelda umbes 8-10 cm pikkusteks juppideks, aga ära koori ning aseta rabarberitükid blenderisse, vala peale maasikad. Kui kasutad külmutatud maasikaid, siis lase neil eelnevalt ca 30 minutit sulada ja viimaks eemalda värsketest datlitest kivid ja pane need ka blenderisse. Blender tööle ja püreeri seni kuni saad ühtlase massi, aegajalt võib blenderdamise käigus vaja minna (pudru) nuia. Kui soovid aga magusamat tulemust, siis lisa rohkem datleid või lisa erilise maitseelamuse saamiseks segule üks valmis, pruunide täppidega, banaan.

Rabarberi-naadimoos
  • 2 kg rabarberitükke
  • 1 kg hakitud naati
  • 1 kl hakitud melissilehti
  • 1 kg suhkrut
Pane korraga keema nii rabarber kui naat (eelnevalt keeva veega sõelal üle valatud), keeda paar minutit, lisa suhkur ja keeda aeg-ajalt segades 10 minutit. Sega juurde peeneks hakitud melissilehed ja keeda aeglasel tulel kaane all segamata veel 5 minutit. Tõsta moos ettevalmistatud purkidesse, sulge õhukindlalt ja jahuta kiirelt. Säilita jahedas.

Samamoodi võib rabarberimoosi valmistada nõgeselehtede, võililleõite või teelehtedega.

Vürtsikas rabarberikaste
  • 1 kg rabarberit
  • 2 punast sibulat
  • 1 küüslauk
  • 3-4 tšillipaprikat
  • 1-2 kl suhkrut
  • 2 tl soola
  • 0,5 kl õuna- või veiniäädikat
  • 0,5 tl valget pipart
  • 2 tl paprikapulbrit
Tükelda puhastatud rabarberid paari sentimeetri pikkuseks. Haki seemnekojast puhastatud tšillikaunad. Tükelda peeneks sibul ja küüslauk. Hauta kõiki ained koos hoogsalt segades 15 minutit. Seda juurde sool, suhkur, äädikas ja maitseained ning hauta veel 15 minutit. Kalla kuum maitselisand väikestesse keermestatud kaanega steriliseeritud purkidesse ja sulge õhukindlalt. Säilita jahedas. Kastet sobib kasutada ketšupi asemel, teiste kastmete ja paljude toitude maitsestamiseks, grillvorstide lisandiks, võileivakatteks jm.

Allikas: www.hingepeegel.ee
looduspereblogi.ee



pood.minulaps.ee - tuntud kaubamärgid, hea hind
Biolatte, BabyBjörn, Carriwell, Cybex, Ecosh, GloMinerals, Herlitz, Hoppekids, Laica, Lego, Maxi-Cosi, Makayla Design, Muumi, Solgar, Sonett, Stiga, Terranova, Weleda 

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Contra turvaluule: turvalisus internetis
Contra on kirjutanud luuletuse laste turvalisusest internetis. Selles on kõik oluline öeldud.
Mida peaks teadma batuudil hüppamisest?
Batuudid on laste seas populaarsed. Neid müüakse palju ning neist räägitakse veelgi rohkem. Batuudil hüppamine on tervisele kasulik, kui teha seda õigesti ja järgitakse peamiseid ohutusnõudeid.
Milline on kõige tervislikum suhkur?
Suhkrut on peaaegu igas toidus - soolastes toitudes, magusates toitudes, jookides ja kookides. Seetõttu tasub mõelda, millist suhkrut tarbime ja kui tervislik see meile on. Levinud on teadmine, et valge suhkur pole tervisele kasulik ning selle asemel võiks tarvitada pigem pruuni suhkrut.
Kuidas aidata lapsel üle saada jonnihoost?
Lastel on sageli jonnihood, kui nad on tulvil emotsioone ja ei suuda väljendada oma frustratsiooni, viha ning pettumust. Selleks, et aidata oma last tema emotsioonide kõrghetkel, tasub selleks võtta aega. Kui soovid, et laps õpiks tulevikus eneseregulatsiooni oskusi (läbi jonnihoo), tasub silmas pidada lihtsaid märksõnu.
 
Tugevaks armastatud lapsed. Lapse sotsiaalsete oskuste arendamine
Mervi Juusola raamat "Tugevaks armastatud lapsed" kirjutab sellest, kuidas vanemad saavad tugevdada oma lapse sotsiaalseid oskusi. Lapse sotsiaalne kasvamine on elus kõige tähtsam areng, mida mõjutavad paljud  tegurid: peredünaamika, temperament, õdede-vendade suhted ja sõbrad.