Tervislik elu
Milline on kõige tervislikum suhkur?
Suhkrut on peaaegu igas toidus - soolastes toitudes, magusates toitudes, jookides ja kookides. Seetõttu tasub mõelda, millist suhkrut tarbime ja kui tervislik see meile on. Levinud on teadmine, et valge suhkur pole tervisele kasulik ning selle asemel võiks tarvitada pigem pruuni suhkrut.
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Ettevaatust - Hispaania maasikas!
Pea iga suuremas kaubanduskeskuses müüakse imeilusaid ja suuri maasikaid. Nende lummav lõhn meelitab paljusid, eriti lapsi. Paraku on Hispaania maasikas täis pestitsiide ning tervislikust maasikast on asi kaugel.
Õunaäädikas tugevdab tervist
Õunaäädikas sobib ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi saab sellega maitsestada kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.
Avasta D-vitamiini kasulikkus
Ilmselt oleme kõik kuulnud, et D-vitamiin on väga vajalik. Seda soovitatakse lastele anda juba sünnist alates. Miks siis ikkagi on D-vitamiin niivõrd oluline? 
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.

Mida võiks teada toiduallergiatest?

esmaspäev, 15. mai 2017
Toiduallergiatest räägitakse palju, eriti laste puhul. Seetõttu on meditsiinilabor SYNLAB kokku pannud asjaliku artikli erinevatest toiduallergiatest ning nende põhjustatud reaktsioonidest.

Organismi reaktsioon toiduallergia puhul on väga individuaalne. Toiduallergia enamlevinud sümptomid on naha lööve, ekseem, neelamisraskused, hingamisraskused (astma), suu limaskesta sügelus ja turse, kõhuvalu, kõhulahtisus. Kõige enam toiduallergiat tekitavate toiduainete hulka arvatakse maapähkel, nisu, koorikloomad, munavalge, sojauba ja kala. Euroopa Liidu andmete kohaselt lastel enam piim ja muna.

Toiduallergia raskeimaks haigusnähuks võib olla anafülaktiline šokk. Vanusega organismi reaktsioon võib muutuda. Kui väikelapsel ilmnevad nahanähud, võib vanuse kasvades areneda välja hingamisteede allergia. Samuti eri toiduainetele hakkab organism erinevalt reageerima: munale või lehmapiimale näiteks nahalööbega, kalale aga astmaatilise reaktsiooniga jne.

Mõned toiduallergia ja toidutalumatuse sümptomid on sarnased. Seetõttu võib allergia ekslikult segi minna talumatusega. 

Meditsiinilaboris on võimalik veeniverest määrata toiduainete vastaseid IgE antikehasid, mida allergiku organism hakkab tootma arvates ekslikult, et tegemist on kahjuliku ainega. Lõpliku diagnoosi toiduallergiale kinnitab allergoloog. 

Vaatleme järgnevat põhiliste toiduallergeenide iseärasusi.

Nisuallergia
Nisuallergiat põhjustavad gluteeni rühma kuuluvad gliadiini valgud, milledest allergeenseim on Ω-5 gliadiin. Sarnased valgud sisalduvad ka rukkis ja odras, vähesel määral ka kaeras.

Tõelist nisuallergiat esineb üldiselt harva, kuigi organismis võivad nisu vastased IgE antikehad olemas olla, aga kaebusi nisuallergiale ei pruugi tulla. Tihtipeale on põhjuseks hoopis heintaimede õietolmud, mille  suhtes allergilistel inimestel võib tekkida ristreaksioon nisuga. 

Nisu on allergeeniks nii lastel kui ka täiskasvanutel. Nisust põhjustatud allergia nähud võivad avalduda kohe pärast nisu söömist (kiiret tüüpi reaktsioon), kuid võivad avalduda ka mitu tundi pärast nisu söömist (hilist tüüpi reaktsioon). Lastel avaldub tavaliselt kiiret tüüpi nisu allergia, millest nad kasvavad välja koolimineku eaks. Täiskasvanutel esineb rohkem hilist tüüpi nisuallergiat, mis väga harvadel juhtudel võib esile kutsuda raske süsteemse reaktsiooni (anafülaktiline šokk). Selle avaldumine sõltub kaasuvatest faktoritest nagu näiteks füüsiline koormus, alkohol ja teatud ravimid (nt aspiriin). 

Maapähkliallergia
Maapähkliallergia, mis on levinud nii lastel kui täiskasvanutel, võib esmakordselt avalduda igas vanuses. Inimesed, kelle on Kase õietolmu allergiaga võib esineda mitmeid ristreaktsioone taimsete toiduainetega, nii on ka maapähkliga, aga see ei ole tõeline maapähkliallergia.

Maapähkel on kaunviljaline ja seetõttu võib öelda, et ta on sugulane oa ja hernega, kuid mitte puude pähklitega (sarapuu, kreeka, india, parapähkel) ja seetõttu ei ole maapähkliallergik tingimata tundlik ka puude pähklite suhtes. Mõnikord siiski võivad need allergiad esineda koos.

Sojaoaallergia
Sojauba on botaanilises mõttes sugulane maapähkliga, mistõttu maapähkli allergik võib olla tundlik ka sojale.

Sojaoa valk on väga laialt kasutusel kogu maailma toiduainetetööstuses. Eestis esineb allergiat soja suhtes vähe ja  enamasti lapseeas möödudes koolimineku eaks. Allergia sojaoa suhtes on aastatega kasvanud tänu Aasia toitude ja soja baasil tehtud tervisetoodete (tofu toodete) ning lehmapiima asendussegude laialdasele tarbimisele. Kuid lehmapiimaallergiaga lapsed võivad olla allergilised ka soja valkude suhtes. 

Varjatult esineb soja valku näiteks enamuses pagaritoodetes, vorstides, šokolaadis, hommikusöögi helvestes, kiirsuppides jne. 

Sojaoas on mitu allergeenset valku ja sümptomite raskus sõltub sellest, millise valgu suhtes ülitundlik ollakse. Taas on võimalus, et kase õietolmuallergikutel võib esineda ristreaktsioon sojaoa valgu suhtes, mis tähendab, et sojat süües tunnevad nad kerget suu ja keele sügelust. Seda ei saa nimetada tõeliseks sojaallergiaks, mille tagajärjeks võib olla süsteemne reaktsioon.

Kõige raskemaid sümptomeid seostatakse valkudega Gly m5 ja Gly m6. Inimestel, kellel on sojaoa vastane IgE organismis olemas, soovitatakse määrata antikehade olemasolu just nende valkude suhtes.

Kalaallergia
Allergiat kala suhtes esineb peamiselt täiskasvanutel (sagedus 1-2 % toiduallergiatest) ja võib vanusega progresseeruda. Kalaallergia ei ole Eestis sage, aga toiduallergeenidest kõige suurem anafülaksia põhjustaja lastel. Allergilise reaktsiooni võib esile kutsuda ka kala lõhn ja keeduaur.

Neid valke, mis kala puhul allergilisi reaktsioone (nahalööve ja oksendamine, kõhulahtisus, anafülaktiline šokk) esile kutsuvad, nimetatakse parvalbumiinideks. Nad ei lagune ka kala kuumtöötlemisel. Parvalbumiinid esinevad kõigis kalaliikides ja seetõttu ei ole soovitav allergikul süüa ühtegi kala. Siiski on teada, et mageveekalad on vähem allergeensed kui merevee kalad. Ka kalajahuga söödetud linnu- või sealiha söömine võib kalaallergikul eelpoolnimetatud sümptomid esile kutsuda. 

Krevetiallergia
Allergiat krevettide ja teiste koorikloomade suhtes esineb peamiselt täiskasvanutel ja see on enamasti eluaegne.

Põhiline allergeenne valk krevetis on kuumuskindel tropomüosiin, mistõttu kuumtöötlemine ei vähenda allergilist reaktsiooni ning allergiat võib põhjustada nii koorikloomade liha kui keeduvesi. Enamlevinud sümptomid on nahalööve, nohu, hingamisteede ja seedekulgla nähud, anafülaktiline šokk.

Tropomüosiin on laialt levinud paljudes koorikloomades (vähid, krabid, homaarid, krevetid jt) ja molluskites (teod, austrid). Kui kreveti vastane IgE on veres tõusnud, peaks inimene vältima kõigi nende toiduainete söömist. 

Lehmapiimaallergia
Seda allergiat esineb enamasti alla 2 aastastel lastel (Eestis umbes 2 lapsel 100-st). Rõõmustav on see, et koolimineku ajaks on enamus (80%) lapsi sellest haigusest välja kasvanud.

Enamlevinud sümptomid lastel on naha ekseem, oksendamine, kõhulahtisus, nõgestõbi, huulte turse. Seedekulgla sümptomid võivad ilmneda äkilise oksendamise ja kõhulahtisusena või hilisema kroonilise kõhulahtisusena. Täiskasvanutel esineb lehmapiimaallergiat väga harva. Pigem võib esineda laktoositalumatust.

Piima põhiline allergeenne valk on kaseiin (80% kogu piima valkude hulgast). IgE antikehad võivad organismis tekkida erinevat piimavalkude vastu. See, millise valgu suhtes reaktsioon tekib, määrab aga piimaallergia olemuse ehk selle inimese sümptomite raskuse. Samuti aitab teha otsust, kas piim tuleb üldse menüüst välja jätta või sobib seda tarbida näiteks kuumtöödeldud kuju. 

Lehmapiimaallergikul tuleks tähelepanelik olla ka vorstitoodete tarbimisel. Keeduvorstid ja viinerid võivad sisaldada piimavalke. Inimestel, kellel on lehmapiima vastane IgE organismis olemas, võiks määrata antikehade olemasolu ka erinevate piimavalkude suhtes.

Munaallergia
Ka munaallergiat esineb pigem lastel Eestis umbes 5-l lapsel 100-st) ja koolimineku eaks on see haigus enamusel (70 %) taandunud. 45 %-l munaallergiaga lastel võib kujuneda hiljem allergia sissehingatavate (tolmude) allergeenide suhtes.

Enamlevinud sümptomid lastel on naha ekseem või astma, väga harva ka anafülaktiline šokk.

Munaallergik on tavaliselt tundlik rohkem kui ühele munavalge valgule. Paljud munaallergiaga inimesed saavad süüa keedetud muna. Miks see nii on, annab vastuse taas erinevate muna valkude suhtes IgE analüüside määramine.

Kõige allergeensem muna valk on ovomukoid. See ei lagune ka muna keetmisel ega küpsetamisel ning selle valgu suhtes tundlikel inimestel on munast saadud allergianähud raskemad. 

Munakollane tavaliselt allergiat ei põhjusta.  (Huvitav on veel märkida, et vaid kolmandikul inimestel, kellel on tõusnud muna vastase IgE hulk veres, esineb muna suhtes allergia sümptomeid. Seetõttu tuleb meeles pidada, et meie organism võib toota erinevate toiduainete vastaseid IgE antikehasid, kuid nende põhjal ei saa veel haigust diagnoosida.) 

Kokkuvõtvalt
Kuigi toiduallergia esinemissagedus on tõusnud, siis Eestis probleem tegelikult suur pole – toiduallergiat esineb lapseeas rohkem, ca 5% juhul ja täiskasvanutel vaid 2 %-l.

Mitmed allergiad võivad tekkida ja üle minna elu jooksul, seega on oluline teada ja märgata erinevate allergiate sümptomeid ja end kahtluse korral testida (nt SYNLAB laboris).

Allikas: www.synlab.ee



pood.minulaps.ee - tuntud kaubamärgid, hea hind
Biolatte, BabyBjörn, Carriwell, Cybex, Ecosh, GloMinerals, Herlitz, Hoppekids, Laica, Lego, Maxi-Cosi, Makayla Design, Muumi, Solgar, Sonett, Stiga, Terranova, Weleda jt

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Kamakreemi pannkoogirullid vaarikatega
Kamakreemi pannkoogirullid vaarikatega on tõeliselt mõnusad suupisted, mida naudivad nii lapsed kui täiskasvanud. Lihtsad koostisosad ning lihtsalt valmivad.
Lastelaager 'Kaheksa ühe hoobiga' 13.-16. juunil
juuni
Lastelaager tuleb taas! 13.-16. juunini 2017, on 1.-3. klassi õpilastel võimalus osaleda laagris “Kaheksa ühe hoobiga”. Lapsed saavad nelja päeva jooksul osaleda kaheksa Tallinna vanalinnas asuva muuseumi ja keskuse tegevuses, teiste hulgas Eesti Ajaloomuuseumi SUURGILDI HOONES.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Pirita Kirbuturg 'Anname asjadele uue elu' 6. mail
mai
Laupäeval, 6. mail kl 10:00-14:00 toimub taas populaarne PIRITA KIRBUTURG Pirita Vaba Aja Keskuses, Merivälja tee 3.
Banaani ilunipid nahale ja juustele
Banaan on väga kaaliumirikas ning sisaldab B ja C-vitamiini, luteiini, aminohapet trüptofaan ja veel mitmeid vitamiine ja mineraale, mis kõik aitavad hoida nahka noore ja tervena. Banaan sobib nii nooremale aknele kalduvale kui ka eakamale kortsudega nahale.