Tervislik elu
Hapukapsas kui ravimtoit
Hapukapsast võib pidada üheks eestlaste rahvusroaks. Vastupidiselt ameeriklastele, ei ole meile vaja seletada, et hapukapsas on kasulik ja et seda süüakse ka ilma kuumtöötlemata. Aga kas olete ikka teadlik, millise imelise potentsiaaliga ravimtoiduga hapukapsa näol tegemist on?
Paar sõna imikute ja laste soolestiku mikrofloorast
Elu on sünnist alates tulvil katsumusi. Peale pika imetamisperioodi ja tervislike eluviiside vajavad lapsed harmoonilist ja armastavat keskkonda, sest stress nõrgestab nende immuunsüsteemi. Laste immuunsüsteem võib vajada toetust nii kaua, kuni see on väljaarenenud. 
Imelik ja imeline nuikapsas, mida armastavad ka lapsed
Nuikapsas on suurepärane komponent erinevates toorsalatites, lisand erinevates paja- ja ahjuroogades ning sobib küpsetamiseks ja grillimiseks. Tegemist on ühe maitsvaima kapsasordiga ning suve mõnusaim toiduavastus. Mõnusalt krõmpsuvat ja magusat nuikapsast lapsed lausa armastavad.
Karulauk – vitamiinirikas kevadekuulutaja
Karulauguhooaeg on alanud ning see on söödavatest umbrohtudest üks esimesi kevadekuulutajaid. 
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.
Milline on kõige tervislikum suhkur?
Suhkrut on peaaegu igas toidus - soolastes toitudes, magusates toitudes, jookides ja kookides. Seetõttu tasub mõelda, millist suhkrut tarbime ja kui tervislik see meile on. Levinud on teadmine, et valge suhkur pole tervisele kasulik ning selle asemel võiks tarvitada pigem pruuni suhkrut.
Kuidas pääseda puukide eest?
Puugihooaeg on alanud. Igal aastal hoiatatakse puugiga kokkupuute eest, kuna nendega võivad kaasnevad puukentsefaliit või puukborrelioos. Lapsevanemad on sel teemal eriti tundlikud, sest lapsed viibivad kevad-suvisel ajal väga palju looduses ja puugiga kokkupuute tõenäosus on üsna suur.
Ettevaatust - Hispaania maasikas!
Pea iga suuremas kaubanduskeskuses müüakse imeilusaid ja suuri maasikaid. Nende lummav lõhn meelitab paljusid, eriti lapsi. Paraku on Hispaania maasikas täis pestitsiide ning tervislikust maasikast on asi kaugel.
Õunaäädikas tugevdab tervist
Õunaäädikas sobib ühekorraga nii organismi puhastamiseks kui tugevdamiseks, raviks ja isegi toiduks. Iseäranis hästi saab sellega maitsestada kevadisi rohelisi salateid nii õlikastme koostisosana kui iseseisva põneva maitseäädikana.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Miks on tatar niivõrd kasulik toiduaine?
Tatratangu peetakse „tangude kuningannaks”. Toitude valmistamisel kasutatakse tatratangu laialdaselt riisi asendajana (Indias kutsutakse seda isegi mustaks riisiks).  
Soojendav tervisenaps viiruste kõrgajal
Esimeste haigusnähtude peletamiseks tasub aeg maha võtta ning kosutada end lõõgastava joogiga. Tervist toov jook soojendab ja ergutab hästi immuunsüsteemi.
Astelpaju kui väärtuslik ravimtaim ja toidulisand
Astelpaju hooaeg on käes ning turult saab osta kodumaiseid marju. Astelpaju on väärtuslik ravimtaim ning toidulisand. Astelpaju viljades on suurel hulgal erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid, mida keha igapäevaselt vajab.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Ole teadlik nätsu koostisest ja selle mõjust lapsele
Telereklaamidest ja ajakirjadest on meile kõigile meelde jäänud, et nätsu tuleks närida peale igat söögikorda. Arvestades missuguse populaarsuse närimiskumm on saavutanud ja et ka lapsed seda suures koguses tarbivad, peaksime vast huvi tundma, millest nätsud üldse tehtud on?
Sibul ja küüslauk rahvameditsiinis
Sibul ja küüslauk on kõigile tuntud kui rahvameditsiini põhiline raudvara. Sibula ja küüslauguga saab ennetada ja ravida külmetushaigusi, tõsta keha üldist toonust ning on abiks kümnete erinevate vaevuste korral.
Huuletubakas hävitab noorte tervist
Tubakast rääkides on seni rohkem tähelepanu pööratud suitsetatavatele tubakatoodetele, mille klassikaliseks näiteks on sigaret, vähem on aga räägitud suitsuvabadest tubakatoodetest. Nende tarvitajateks on Eestis just teismelised ja noored. 
Suhkrust ja selle mõjust tervisele
Oleks hea, kui iga inimene mõistaks, kuidas tekib suhkru tarbimise nõiaring ehk pidev magusaisu ja suhkrusõltuvus. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on suhkru mõju kohta väga asjakohane kirjutis.

Väikelapse esimesed sammud kirjus toidumaailmas

teisipäev, 13. detsember 2016
Toitumisspetsialist ning raamatu “Toidu mõju lapse ajule, arengule ja käitumisele” kaasautor Madleen Simson kirjutab sellest, et imiku esimesed kontaktid maailmaga toimuvad suures osas tänu toidule ja maitsemeelele, mistõttu mängib väikelapse menüü mitmekesine laiendamine lapse arengus väga olulist rolli.

Lapse menüü laiendamine peaks toimuma tasapisi ja ajal, mil ta saab veel rinnapiima. Alustada tuleb mahedamate maitsetega ehk esimesena võiks lapsele pakkuda (suvi)kõrvitsat, lillkapsast, porgandit ja muid tervislikke köögivilju. Samm-sammu haaval tasub menüüsse lisada riisi, tatart, hirssi ning seejärel mahedat liha ning puuvilju ja marju.

Lisatoidu pakkumine ja maitsemeelte arendamine ei tohiks olla tüütu ja rutiinne igapäevatoiming, vaid rõõmus ja seiklusterohke teekond. Et menüü üksikute lemmiktoitude näol üksluiseks ei jääks, tuleks seda uute maitsetega mõne aja tagant jälle rikastada.

1-1,5-aastase lapse toit peaks sisaldama süsivesikuid, valke, rasvu, mineraalaineid, vitamiine ja antioksüdante ehk taimseid ühendeid, mis on vajalikud immuun- ja närvisüsteemi normaalsele arengule. Selles eas tuleks vastavalt lapse valmisolekule ja hammaste arvule hakata toitu pakkuma ka tükkidena. Mõni pere eelistab lapsele pakkuda nn näputoitu. Mõlemal toidu pakkumise viisil, nii püreel kui tükeldatud toidul, on omad eelised. Samuti võib neid kahte omavahel kombineerida, pakkudes näiteks põhitoiduks kartuli-liha püreed ja kõrvale hautatud suvikõrvitsa- või porgandikange. Näputoiduks sobivad suurepäraselt ka pehmemate puuviljade nagu banaani-, mango- või pirniviilud.

Oluline on vanemate eeskuju ja ühises lauas ning rõõmsas õhkkonnas söömine. Väikelapse toitu saab vastavalt vajadusele täiskasvanute omast veidi kohandada, kuid tasub meeles pidada, et praetud toit pole lapsele sobilik. Ühiselt võib nautida ka täisteratooteid, sest kui laps harjub ära pehme ja suhteliselt maitsetu valge nisujahu toodetega, on väga raske teda hiljem täisteratooteid sööma meelitada.

Lisaks juur- ja aedviljade toidu sisse “peitmisele”, on oluline neid pakkuda lihtsalt tükkidena, kas toorelt või aurutatult, et laps harjuks nende maitse, tekstuuri ja värviga. Puuviljatükke võib puust varrastesse pista, teha neist erinevaid puuviljasalateid või kombineerida marjade ja kuivatatud puuviljadega. Banaaniga saab magustada küpsetisi, jättes niiviisi muna ja suhkru hoopis välja.

Aedvilju saab lisaks püreedele lisada küpsetistesse, erinevatesse vormiroogadesse, tatra- või makaronitoitudesse ja kastmetesse. Sageli ei saa laps süües arugi, et mõnes toidus on aedviljad. Eriti siis, kui lisada küpsetisse suvikõrvitsa-tatrajahu või valmistada maitsvat porgandi-kookoshelbekooki. Samuti tasub meeles pidada, et aedviljad ei ole pelgalt kartul, porgand, peet ja kapsas, vaid ka näiteks pastinaak, kõrvits, bataat, porrulauk, spargelkapsas, lehtpeet ja lehtkapsas.

Üldiselt peaks lapse menüü olema maitsev, värviline, sobilikult valmistatud ning sisaldama kõiki olulisi vitamiine ja mineraalaineid ning vajalikus koguses süsivesikuid, valke, rasvu ja kiudaineid. Kui laps tarbib erinevas valikus värvilisi puu- ja köögivilju, siis saab ta nendest ka antioksüdante ja rohkelt fütotoitaineid, mis on tähtsad lapse kasvamisele ja harmoonilisele arengule.

Lapse harjutamine tahke toidu ja uute maitsetega on väga oluline ning siinjuures on soovituslik erinevate maitsete, tekstuuride ja kombinatsioonidega “mängida”. Selle protsessi parimaks abimeheks on lusikas ehk harjumuspärastest lutipudelitest ja tuubidest on tark antud arenguetapil loobuda. Nii on lapse toidusedelisse võimalik samm-sammu haaval lisada aina keerulisemaid maitsekooslusi, segades omavahel nii püreesid kui köögivilja-puuvilja tükke.



pood.minulaps.ee
 - tuntud kaubamärgid, hea hind
Biolatte, BabyBjörn, Carriwell, Cybex, Ecosh, Familon, GloMinerals, Herlitz, Huggies, Iittala, Joha, Keen, Laica, Lego, Lotte, Makayla Design, Maxi-Cosi, Munchkin, Muumi, Solgar, Sonett, Smoby, Stiga, Weleda jt

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Suur Tallinna Jõululaat 2016 16.-18. detsembril
detsember
Suur Tallinna Jõululaat on kogupere jõulufestival, mis toob naeratuse näole ja jõulurõõmu südamesse.
Tarbekunsti jõulumüük Eesti Rahvusraamatukogus 14.-16. detsembril
detsember
14.–16. detsembrini kell 10–19 toimub Rahvusraamatukogu fuajees ja peanäitusesaalis traditsiooniline Eesti tarbekunsti jõulumüük. Jõulumüük ühendab endas ehte-, tekstiili-, naha- ja klaasikunsti ning keraamikat ja pisigraafikat.
Kolme komponendiga hõrk šokolaadikook
Šokolaadikoogi tegemine võib tunduda esmapilgul keeruline ja liigselt aega nõudev. On olemas aga üks imelihtne retsept, milles koogi täidisesse läheb vaid 3 komponenti.
Mida teha, kui laps kardab pimedust?
Paljud lapsed kardavad pimedust, mis väljendub näiteks õhtuti enne uinumist. Et last mõista ja aidata, on Perekeskuse Sina ja Mina koolitaja Õnne Aas-Udam kokku pannud head soovitused.
Milline on kõige parem küünal?
Küünlad annavad pimedal ajal hubast valgust ja loovad meeleolu. Poest saab osta parafiinist, steariinist, sojavahast ja mesilasvahast küünlaid. Tasub aga teada, et küünla koostis võib otseselt mõjutada meie tervist.