Tervislik elu
Sipelgapuu koor - hoiab sind viirustest
Järjest enam kogub populaarsust sipelgapuu koore toidulisand (nii tinktuuri kui kapslitena). Lihtsalt öelduna on sipelgapuu koor valuvaigistav ja põletikuvastane vahend, millel on toniseerivad ning antioksüdantsed omadused. 
Nohu tõhus ravimine looduslike vahenditega
Enamiku külmetushaiguste juurde kuulub ka nohu - vesine nohu, paks nohu, lihtsalt kinnine nina - igaühel omamoodi. Praktika näitab, et mida kiiremini esimeste väiksemategi sümptomite ilmnemisel nohu ravimist alustada, seda kiiremini nohu taandub. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on head nõuanded nohu looduslikuks raviks.
Inhalaatori vajalikkus, valimine ja kasutamine
Väikelapsed on tihti haiged ning inhalaator on ülemiste hingamisteede haiguste korral suur abimees. Avaldame siinkohal asjakohase artikli, mis on kokku pandud koostöös lastearst Reet Raukasega.
Bacillus subtilis – võimas salarelv haiguste vastu
Probiootikumid on WHO poolt defineeritud kui elus mikroorganismid, mis piisavas koguses manustatuna omistavad peremeesorganismi tervisele positiivset efekti. Kuni tänaseni on probiootikumidena käsitletud peamiselt piimhappebaktereid, kuid aina rohkem on hakanud tuntust koguma ka teised bakterid, sh Bacillus´ed.
Köharavi - tõhusad looduslikud mähised ja salvid
Peamiseks köha põhjustajaks meie külmas ja niiskes kliimas on infektsioon hingamisteedes ning paraku kimbutab see väga sageli väikelapsi. Terje Tähe ülipopulaarses raamatus "Pereema raviraamat" on väga tõhusad ja lihtsad nipid ka kõige tüütuma köha taltsutamiseks.
Peatäide ennetamine ja ravi
Suuremates lastekollektiivides (lasteaed, kool) võivad aeg-ajalt tekkida täide puhangud. See on üks äärmiselt ebameeldiv ja tüütu probleem, kuid on olemas kindlad võtted neist efektiivselt vabanemiseks.
7 supertoitu mälu parandamiseks
Igaüks tahab paremat mälu ja mida vanemaks saame, seda olulisem on pöörata tähelepanu toitudele, mis aitavad meil säilitada hallide ajurakkude hinnalisi võimeid. Õnneks on loodus varustanud meid superheade tööriistadega, mis hoiavad meele värske ja keha toonuses. Toitumistarkus.ee lehel on ilmunud sel teemal asjalik ülevaade.
7 põhjust, miks süüa küüslauku
Ilmselt on enamik meist kuulnud, et küüslaugu söömine on tervisele kasulik. See on imeline toiduaine, millel on palju erinevaid kasutusvõimalusi, olles seejuures tervisele niivõrd hea.
Külmetushaiguste tõrjumiseks - valmista ise astelpaju mesi
Astelpaju hooaeg on käes ning nüüd on õige aeg alustada ettevalmistusi külmetushaiguste tõrjumiseks. Soovitame valmistada oma perele maitsva ja suurepärase C-vitamiinist pakatava astelpaju mee.
Pihlakas on tulvil häid vitamiine
Pihlakas on Põhjamaade rahvastele suur kingitus, sest ta on kõige külmakindlam vitamiinirikaste viljadega puu. Marjade väärtus on sedavõrd suur, et neid tasub hoidistada ka talveks.
Säilita nutikalt aia- ja metsasaadusi
Eesti kliimas on värskete kodumaiste aia- ja metsasaaduste aeg nii lühike, et suvel laetud vitamiinivarudest ei piisa organismil talve üleelamiseks. Seetõttu tuleb just suvisel perioodil mõelda, milliseid marju, aed- ja puuvilju ning seeni saab säilitada talvise vitamiinvaeguse vältimiseks ning toidulaua mitmekesistamiseks. 
Arbuus pakatab tervisest
Kätte on saabumas arbuusihooaja tipphetk. Kahjuks peetakse seda suurepärast vilja aga vahel tühiseks kaalukasvatajaks ja mõttetuks magustoiduks. Toitumistarkus.ee on kokku pannud arbuusi kasulikkusest väga asjaliku kirjutise. 
Mida teha, kui laps on ülekaaluline?
Ülekaalulisel lapsel on märksa kergem kehakaalu langetada kui ülekaalulisel täiskasvanueas. Kurb on tõsiasi, et üle 60% lastest, kes on ülekaalus enne puberteeti, on tõenäoliselt ülekaalulised ka täiskasvanuna.
Karastusjoogid ja selle mõju tervisele
Kas olete mõelnud, milline on laialt reklaamitavate „karastusjookide“ Coca-Cola, Pepsi, RC Cola, aga ka suhkrust tulvil Fanta, Sprite-i, 7Up-i  ja paljude teiste limonaadide mõju meie kehale? Tundub, et karastava efekti varjus meelitatakse inimesi (ja eelkõige nõrgema immuunsüsteemiga lapsi)  nautima hoopis ülekaalu, südamehaigusi, osteoporoosi ja vähki.
Mustikas on tõeline tervisepomm
Mustikad on imemarjad vanusega võitlemiseks, suurepärased mälu parandajad, silmaprobleemide leevedajad, salenejate abistajad ning kogunud tuntust ka parima laste kõhurohuna. 
Imelihtne kodune ja tervislik majonees
Majoneesi peetakse klassikaliselt rasvarikkaks ja ebatervislikuks toiduks. Kui teha seda ise, on võimalik saada tulemuseks koduselt maitsev ning tervislik hõrgutis.
Mida teha, kui sind kimbutavad mesilased ja herilased?
Putuka nõelamine on ebamugav ja võib sageli olla ärritav, eelkõige mitmete nõelamiste korral. Väikelaste jaoks võib see osutuda teatud juhtudel isegi ohtlikuks.
Lihtne nipp välismaiste puu- ja köögiviljade mürgikihist puhastamiseks
Poeletid on lookas välismaistest puu- ja juurviljadest, mis on hea välimuse ja pika säilimise eesmärgil pritsitud pestitsiitidega ehk keemiliste taimekaitsevahenditega. Väga lihtsa ja käepärase vahendiga on võimalik saada puu-ja juurviljad puhtaks.
Rabarberis peitub tervis
Rabarberi hooaeg on täies hoos. Rabarber on tõeline hitt kevadiste kookide sees ning tegelikkuses on tema kasutusvõimalused väga laialdased. Rabarber on äärmiselt väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat. 
Millist imeväge kannab endas porgand?
Porgand on jõujuurikas, mida kasutatakse inimeste toidulaual juba 4000 aastat. Süües paar porgandit päevas, saame kätte vajaliku A-vitamiini koguse. Kui aga porgand sulle liiga hästi maitseb, on oht näost oranžiks muutuda:)   

Pihlakas on tulvil häid vitamiine

neljapäev, 31. august
Pihlakas on Põhjamaade rahvastele suur kingitus, sest ta on kõige külmakindlam vitamiinirikaste viljadega puu. Marjade väärtus on sedavõrd suur, et neid tasub hoidistada ka talveks.

Tänapäeval ei piirdu inimesed metsast pihlakamarjade korjamisega – paljudes aedades on kasvamas ka kultuurpihlakad suurte magusate marjadega, kuid metsikuna kasvava hariliku pihlaka marjad on siiski suurema toiteväärtusega kui kultuurpihlaka omad. Asjata peljatakse pihlakamarju nende mõrkja maitse tõttu. Kui vanal ajal oodati marjade korjamisega, kuni külm neid näpistab, siis tänapäeval saab ju marjad sügavkülma pista. Sinna võib neid jättagi talve ootama või võtta paari päeva pärast välja ja toimetada nendega soovi kohasel edasi. Miinuskraadid parandavad tunduvalt metspihlakate maitseomadusi, muudavad marjad magusaks ja mahlasemaks. Hea on siinkohal see, et pihlaka raviomadused külmutamisel ei vähene nagu näiteks kibuvitsal. Kultuurpihlakamarjadel puudub häirida võiv mõrkjas maitse ja neist valmistatud hoidised on väga maitsvad, sobides edukalt asendama jõhvikat, pohla ja ka rosinaid.

Pihlakamarjad tugevdavad immuunsüsteemi, ravivad külmetushaigusi, vähendavad soolegaase, suurendavad maohappesust, vähendavad vere kolesteroolisisaldust, tugevdavad kesknärvisüsteemi ja südametegevust, normaliseerivad ainevahetust ja vererõhku ning on abiks paljude haiguste ravis.

Pihlakamarjad on suure vitamiinisisaldusega ja sobivad süüa nii toorelt kui ka kuumtöödeldult. C-vitamiini sisaldus sõltub aastast ja kasvukohast ning on suuresti kõikuv, 40-220 mg 100 g marjades. C-vitamiini rikkamad on kodumaistest marjadest vaid astelpajumarjad, mustad sõstrad ja kibuvitsamarjad. Pihlakamarjad on rikkad ka teistest vitamiinidest – sisaldavad B-grupi, D-, K-, P- ja E-vitamiine. Palju on neis kõikvõimalikke bioaktiivseid aineid, eeskätt karotenoide.

Pihlakamarjade biokeemilist väärtust tõstavad veelgi neis leiduvad parkained, pektiinid, glükosiidid, flavonoidid ja eeterlikud õlid. Marjad sisaldavad orgaanilisi happeid, seejuures ka säilitamist soodustavat sorbiinhapet, ning aitavad teiste toiduainetega hoidistes ära hoida käärimisprotsessi. Mineraalainetest on pihlakates rohkesti rauda, magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit, räni, väävlit, mangaani jt. Võib olla raske uskuda, aga suhkruid sisaldavad pihlakamarjad rohkem kui maasikad-vaarikad. Pihlakate magusat maitset varjutab lihtsalt mõruaine parasorbiinhape. Siiski ei ole see mõru maitse meile kahjulik, vaid aitab isupuuduse ja maohädade korral.

Pihlakamarjad on väärt toidumarjad nii moosina, mahlana, püreena, tarretisena kui ka segahoidstena koos teiste marjade ja isegi köögiviljadega. Pihlakat loetakse mingil määral ka maitseaineks ja seda ta tõesti on. Kuivatatud marjadest jahvatatud pulber annab paljudele toitudele lisaväärtuse ja erilise maitse.

Pihlakatoorsiirup
  • 1kg pihlakaid
  • 1kg suhkrut
Hoia metspihlakamarju üks ööpäev sügavkülmas ja pane need külmunult kihiti suhkruga kaanega keedunõusse. Tambi marju sulamisel veidi katki ja jäta kaheks ööpäevaks seisma. Sega aeg-ajalt, kuni suhkur on sulanud. Lase veel veidi seista ja pane marjad marliga kaetud sõelale nõrguma. Vala siirup ettevalmistatud pudelitesse või purkidesse ja hoia külmkapis või jahedas ruumis.

Järelejäänud marjad pane hõredalt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivata paokil uksega praeahjus 60 kraadi juures, aeg-ajalt segades. Nii saame maiuspala, mis on kommide või rosinate eest.

Pihlaka-õunapüree
  • 500g pihlakaid
  • 500g puhastatud õunatükke
  • 2kl vett
  • 500g suhkrut 1 l püree kohta
  • Vanillsuhkrut või kaneeli
Keeda sügavkülmast võetud pihlakamarju ja õunatükke veega umbes 10 minutit. Püreesta segu saumikseriga, lisa suhkur ja keeda pidevalt segades 15 minutit, maitsesta vanillsuhkruga või kaneeliga. Täida ettevalmistatud purgid, sulge õhukindlalt ja jahuta.

Vürtsikas pihlakasalat
  • 1kg kultuurpihlakaid
  • 1kg pohli
  • 200g suhkrut
  • 2 puhastatud hakitud tšillipaprikat
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 2 spl hakitud punet või majoraani
  • 3 spl õunaäädikat
  • 1 spl sinepiseemneid
  • 0,5 tl soola
  • Vett
Suru puhtad marjad koos suhkruga katki ja pane keedunõusse vähese veega keema. Keeda tasasel tulel 15 minutit, sega ülejäänud ained juurde ja keeda veel 10 minutit. Eemalda vaht. Täida salatiga ettevalmistatud purgid, sulge õhukindlalt ja jahuta. Säilita jahedas.

Allikas: www.looduspere.ee



pood.minulaps.ee - tuntud kaubamärgid, hea hind
Biolatte, BabyBjörn, Carriwell, Cybex, Ecosh, GloMinerals, Haba, Herlitz, Huggies, Iittala, Jack Wolfskin, Laica, Lavazza, Lego, Lotte, Makayla Design, Maxi-Cosi, Munchkin, Muumi, PlanetBio, Solgar, Sonett, Smoby, Stiga, Qilikang, Weleda jt

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Paarisuhte müüdid
Meil kõigil on oma arusaam sellest, milline peaks välja nägema üks õnnelik ja rahuldustpakkuv paarisuhe. On mõned üldlevinud ootused, mis lähemalt vaadates ei ole päris realistlikud ning võivad paarisuhte toimimist oluliselt takistada. Neid võib nimetada ka paarisuhte müütideks.
Autoistme peatoe õige kõrgus aitab vältida raskeid kaelatraumasid
Lisaks sellele, et laste turvavarustus peab olema korralik ja õigesti paigaldatud, on oluline meeles pidada ka täiskasvanute turvalisust autosõidul. Kokkupõrke tagajärjel kerkib inimese keha autoistmelt ja pea liigub järsult kuklasse. Peast liiga kaugele või madalale reguleeritud peatugi võib põhjustada raskeid selgroo- ja kaelavigastusi. 
7 supertoitu mälu parandamiseks
Igaüks tahab paremat mälu ja mida vanemaks saame, seda olulisem on pöörata tähelepanu toitudele, mis aitavad meil säilitada hallide ajurakkude hinnalisi võimeid. Õnneks on loodus varustanud meid superheade tööriistadega, mis hoiavad meele värske ja keha toonuses. Toitumistarkus.ee lehel on ilmunud sel teemal asjalik ülevaade.
Tallinnas elav üksikema vajab oma lastele sügishooajaks riideid ja jalanõusid
MTÜ Do Good soovib aidata üksikema, kes vajab oma lastele (poistele) erinevas suuruses riideid ning jalanõusid.
Valge šokolaadi kohupiimakook marjadega
Marjahooaeg on veel täies hoos ning suvised marjad hakkavad vaikselt asenduma sügismarjadega. Kodumaised marjad on eriliselt tervislikud, sisaldades ohtralt kehale vajalikke vitamiine ja mineraalaineid. Üks lihtsalt valmiv kohupiimakook marjadega sobib ideaalselt nii peolauale kui lihtsalt nautimiseks.