Mida teha kodus?
Kodune kommivabrik - suussulavad mündimaiustused
Midagi eriliselt maitsvat maiasmokkadele, imemaitsvad kommid "after eight" mündimaiustus. Need on sellised head maiustused, mida nautida ise ja pakkuda ootamatult saabuvatele külalistele. Tuleb vaid varakult valmis teha ja panna külmkappi "hoiule".
Mini piparkoogi-toorjuustukoogid
Pühade lauale sobib magustoiduks ideaalselt mini piparkoogi-toorjuustukoogid. Mõnus, väike ja jõuluhõnguline amps.
Lihtne ja hea piparkoogi taigen
Peatselt saabuvat jõuluaega on mõnus tähistada piparkoogitaigna tegemise ning seejärel maitsvate piparkookide küpsetamisega. Piparkoogitaigen valmib lihtsalt ja kiiresti.
Tervislikud ja maitsvad šokolaadiruudud, mida lapsed armastavad
Lapsed armastavad šokolaadi ning mis saaks olla veelgi parem, kui koos maitsvate šokolaadiruutude valmistamine. 
Šokolaadikook, kuhu peita kõik need suvikõrvitsad
Suvikõrvitsaga šokolaadikooki armastab terve pere. See on ilmselt maailma lihtsaim viis panna lapsed suurtes kogustes köögivilju sööma.
Maiusta koos lapsega - suviselt jahutav jäätisedessert
Vaarika ja kookose semifreddo - suurepärane suvine jäätisedessert, mida saab koos lapsega lihtsalt valmistada.
Suvine isetehtud sidrunilimonaad lastele
Üks mõnus suvine jook lastele on isetehtud limonaad. Tervislik, maitsev ja värskendav. Segage koos kokku üks imemaitsev jook.
Supermaitsvad suvised smuutid
Suvi on smuutide aeg, kas pole? Pole midagi mõnusamat, lihtsamat ja tervislikumat, kui haarata kuumal suvepäeval aiast, turult ja külmkapist meelepärast ning nendest üks mõnus kosutav smuuti kokku vuristada. 
Lihtsamad suvejäätised - kuidas teha?
Suviselt kuumad ilmad on saabunud. Lapsed on tavaliselt suured jäätise sõbrad. Kel vähegi soovi, saab ise teha lihtsalt maitsvaid ja tervislikke jäätiseid.
Maasika-rafaello kohupiimatort
Maasika-rafaello kohupiimatort valmib lihtsalt ning kiirelt. Sobib ideaalselt suviseks maiuseks nii nädalavahetuse tähistamiseks kui puhkuse nautimiseks.
Kõige tuntumad õuemängud lastele
Päevad on järjest pikemad ja ilmad soojemad. Lapsed kibelevad üha enam õue, kuid vahest saavad mänguideed otsa. Selleks, et hoog ei raugeks, jagame üle 20 erineva õemängu võimalust.
Mandlikorvid rabarberikreemiga
Kui leiad aiast või poeletilt rabarberit, tasub igal juhul proovida neid krõbedaid mandlikorvikesi taevaliku rabarberikreemiga.
Rabarberikrõbedik pähklijahuga
Kevadine roosa ja hapukas rabarber sobib krõbeda ja pähklise krõbediku-kooriku alla kui valatult! Koos vanillikastme, jäätise või vahukoorega tekib tõeline maitsete kooslus.
Proovi supermaitsvat ja ülitervislikku jäätist
Kas tahaksite teha keelt allaviivat jäätist, mis sisaldab tavajäätisele vastupidiselt rikkalikult vitamiine-mineraale, on rasva-, valge suhkru, piima- ja sojavaba, võitleb vabade radikaalide vastu, hoiab veresuhkru tasakaalus ja on ilma ühegi värv- ja lisaaineta? Ja mis veel tähtsam, valmib vaid sekunditega?
Isetehtud kriidid on vahvad
Suviste ilmadega on lastel tore kriitidega asfaldile joonistada. Kriitide valik on poodides lai, kuid veelgi põnevam on teha neid ise.
Magusad laktoosivabad kookosevahvlid maitsevad hästi
Vahvlid on paljude laste lemmikud. Neid on lihtne teha ning mõnusalt käepärane süüa. Kookosevahvlid on hea alternatiiv klassikalisele versioonile, kuid samas olulisemalt tervislikumad. Tulemus vägagi maitsev.
Sidrunimaitseline kohupiima-pühadekook šokolaaditäppidega
Lihavõttepühad on juba saabuval nädalavahetusel ning üks hõrk ja lihtsalt valmiv kohupiimakook sobib eriti hästi pidulauale.
Isetehtud vahukommid - vahva tegevus koos lastega
Vahukommide tegemine on üks vahva tegevus, mida koos lastega nädalavahetusel ette võtta. Varu vaid natuke aega ning suus sulavate kommide meisterdamine võib alata.
Imelihtsad pistaatsia-vaarika rullid
Eriti kiire ja imelihtne viis, kuidas valmistada pistaatsia-vaarika rulle! Super maitsvad värskelt küpsetatult ja veel soojalt.
Pitsilised maapähklivõi-brownied
Maapähklivõi-brownied on mõnus maius nädalavahetusel küpsetamiseks. Näeb ilus välja ning maitseb veelgi paremini.

Makroonid – see ei ole raketiteadus

reede, 25. detsember 2015
Makroonid on viimase aja üks trendikamaid maiustusi. Neid valmistatakse nüüd juba enamikes kondiitriärides ning kindlasti on mõned  proovinud makroonide küpsetamist ka kodus. Valdavalt arvatakse siiski, et tegemist on eriti keeruliselt valmivate maiustustega. Kui jälgida aga mõnda lihtsat näpunäidet, tulevad makroonid just sellised nagu peab– pealt siledad ja pragudeta ning ringikujulised.

Enne konkreetset retsepti mõned soovitused makroonide tegemiseks

PS! nr 1: Järgi retsepti!
Makroonid ei ole küpsetis, mida umbes teha. Kõike tuleb kaaluda ja lisanditega tuleb väga ettevaatlik olla. Isegi üleliia palju toiduvärvi või maitseks lisatud sidrunimahla võib taina tasakaalust välja viia ja tulemuse ära rikkuda. Kui tahad tulemuses kindel olla, siis maitsesta makrooni küpsetise osa pigem vürtsidega (vanill, kardemon, tonka uba vms) ja mängi rohkem täidistega. 

PS! nr 2: Sõelu mandlijahu!
Kuigi mandlijahule otsa vaadates tundub see üsna ühtlane, siis sõelumise tulemusel näed, et selles on palju suuremaid mandlitükke, mis teevad siledad makroonid krobeliseks ja vajutavad oma raskusega munavalgevahu kokku. Nii et sõelu mandlijahu, veel parem kui sõelud ka tuhksuhkrut.

PS nr 3: Löö õhumullid välja!
Löö ahjuplaati koos makrooniringidega 3-5 korda kõvasti vastu lauda enne kui need seisma jätad. Nii lööd makroonitainast õhumullid välja ja tulemus on palju siledam ja ühtlasem. 

PS! nr 4: Lase makroonidel enne ahju minekut seista!
See on nüüd ülioluline etapp nii jala tekkimiseks kui pragude vältimiseks. Seismise käigus munavalge hüübib kergelt makrooni pinnal ja makroonile tekib õrn kest ümber. Ahju panemisel hakkab tainas kerkima, kui kest ei ole piisavalt tugev (st et makroonid ei ole piisavalt kaua seisnud), siis kerkib tainas küpsemisel läbi makrooni pealispinna ja tekitab praod. Kui aga kest on piisavalt tugev, siis ei saa tainas läbi pealispinna kerkida ja kergitab makroonile ilusa jala alla. Ja just seda me ju soovisimegi! Lase makroonidel enne ahju panekut seista ca 25-30 minutit!

Arvesta aega alates viimasest pannile pigistatud makrooniringist. 

PS! nr 5: Ära küpseta makroone liiga kaua!
Kui makroonid liiga kauaks ahju jäävad, siis muutub nende ilus kirgas värv pruunikaks! Samuti ei jää sel juhul makroon seest mahlane ja pehme, vaid küpseb läbinisti krõbedaks mandliküpsiseks, mis on ka väga maitsev, aga see pole ju õige makroon. Kui oled makroone kergelt liiga kaua küpsetanud, siis tõsta need aga koos täidisega ööseks kaanega karbis külmikusse seisma. Järgmiseks päevaks on nad oluliselt pehmemaks muutunud.

PS! nr 6: Küpseta makroone piisavalt kaua!
Makroonid tahavad ahjus olla 150C juures ca 15 minutit. Kuna ahjud ei ole päris täpsed, siis tasub makroonide küpsetamisel enam-vähem ahjuvalves olla, et olukord kontrolli all hoida. Vähemalt seni, kuni ahju iseärasused teada on ja mitu õnnestunud laari valminud on. Kui makroonid liiga vara ahjust välja võtta, siis ei ole kest piisavalt tugev ja jalg vajub jahtumise käigus lössi. Samuti ei saa liiga lühikese küpsemisaja puhul makroone küpsetuspaberi küljest kätte. Kui makroonid paberil kinni on, siis lase neil täiesti ära jahtuda paberil ja siis saad nad paremini kätte.

Makrooni põhiretsept (ca 10 suuremat valmis makrooni)
  • 80 g sõelutud mandlijahu 
  • 130 g sõelutud tuhksuhkrut
  • 2 munavalget 
  • 30 g valget suhkrut
  • 2 tl (mitte kuhjaga) looduslikku toiduvärvi (soovi koral)
Tee nii:
  • Kuumuta ahi 150C-ni.
  • Sõelu kaussi mandlijahu, tuhksuhkur ja pulbriline toiduvärv. Sega kõik hästi ühtlaseks kokku.
  • Kui oled unustanud munad enne küpsetamist toatemperatuurile tõsta, siis ära heina meelt – hoia mune 5 minutit soojas vees ja võid neid kohe kasutama asuda. Eralda munavalged kollastest. Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja kui kasutad, siis ka vanillikaunast kraabitud seemned, purustatud kardemon, riivitud tonka uba või muud vürtsid, ning vahusta munavalged hästi tugevaks vahuks. No ikka nii tugevaks, et seda saab peaaegu noaga lõigata ja et võid kaussi tagurpidi pea kohal hoida ilma, et vaht pähe kukuks.
  • Sega mandlijahusegu munavalgete sisse. Kasuta selleks spaatlit ja sega aeglaselt segu alt üles poole tõstes. Nii naljakas kui see ka ei kõla, siis ca 65 korda spaatliga segades peaks tulemus olema ühtlane, aga mitte üleliia segatud. Liigne segamine viib munavalgevahust kogu õhu välja ja tulemus on liiga vedel tainas.
  • Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Tõsta makroonitainas pritskotti ja pigista ahjuplaadile enamvähem ühesuurused ringid. Löö plaati 3-5 korda vastu lauda, et tainast tuleksid välja õhumullid. Kui makroonidel on taina pigistamisest tipud, siis tee näpp märjaks ja silu õrnalt ühtlaseks. Lase makroonidel 25-30 minutit seista.
  • Tõsta makroonid ahju ja ole valvel, aga ära ahjuust vahepeal ava. Ca 15 minuti pärast peaksid need olema valmis. Nüüdseks peaksid makroonidel olema ilusad jalad all, aga värv ei ole veel pruunistuma hakanud. Tõsta makroonid välja ja lase jahtuda.
  • Valmista meelepärane täidis, tõsta 1 tl ühele makrooni põhjale ja suru õrnalt teine makrooni pool peale. Kui soovid makroone järgmiseks päevaks hoida, siis pane need kaanega karpi ja tõsta külmkappi. 

Mõned ideed makroonide maitsestamiseks:

ROOSI MAKROONID VAARIKA KREEMIGA
Lisa makrooni tainasse 2 tl punast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 2 tl roosivett

Vaarika kreemi jaoks:
  • 60 g võid
  • 75 g tuhksuhkrut
  • 3 spl vaarikatest pressitud mahla
  • soovi korral veidi punast toiduvärvi
  • Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, vaarikatest pressitud mahl ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.

PISTAATSIA/VANILLI MAKROONID TUMEDA ŠOKOLAADI GANACHE´GA
Lisa munavalgele 1/2 vanillikaunast välja kaabitud vanilliseemned ning makrooni tainasse 2 tl rohelist toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1 tl pistaatsiakreemi

Šokolaadi ganache´i jaoks:
  • 100 ml vahukoort
  • 100 g tumedat šokolaadi
  • Kuumuta potis vahukoor, aga ära keema lase. Tõsta pott tulelt vahetult enne, kui koor keema hakkab minema. Lisa hakitud šokolaad ja vispelda kuni saad läikiva ühtlase kreemi. Lase veidi taheneda ja kasuta makroonide vahel.

SIDRUNI MAKROONID MANGO KREEMIGA
Lisa makrooni tainasse 2 tl kollast toiduvärvi ja vahetult enne munavalgega segamist 1,5 tl sidrunimahla.

Mango kreemi jaoks:
  • 60 g võid
  • 60 g tuhksuhkrut
  • 3 spl mangopüreed
  • soovi korral veidi oranži toiduvärvi
  • Vahusta pehme või mikseriga, lisa tuhksuhkur, mangopüree ja soovi korral toiduvärv. Vahusta edasi, kuni saad ühtlase kreemi.



Edukat katsetamist ja mõnusat maiustamist:)

Allikas: www.umami.ee



pood.minulaps.ee - tuntud kaubamärgid, hea hind
Biolatte, Carriwell, Cybex, Ecolab, GloMinerals, Herlitz, Huggies,Laica, Lavazza, Lego, Lotte, Munchkin, Muumi, PlanetBio, Solgar, Sonett, Stiga, Weleda jt

Kommenteeri artiklit

Kommenteerimiseks pead olema sisse logitud

Kolme lapse üksikema Saaremaal vajab abi
MTÜ Naerata Ometi soovib aidata üksikema Saaremaal, kes kasvatab kolme last ja on grupi peal. Kaasinimeste abi on väga oodatud.
14 ideed, kuidas pakkida jõulukink stiilselt, kiiresti ja nutikalt
Jõulukingitused on ilmselt juba paljudel olemas ning nüüd on vaja need toredad asjad kuidagi ära pakkida. Kingitusi saab pakkida stiilselt, lihtsalt ja väheste vahenditega. 
Koguperelavastus - Kohtume laeval täpselt kell kaheksa, 21.12.2014-06.01.2015
jaanuar
Valge huumoriga koguperelavastus räägib sõprusest ja headusest. Sobib hästi vaatamiseks ka täiskasvanutele.
Arsise jõulukontserdid üle Eesti, erinevad kuupäevad detsembris
detsember
Arsise jõulukontserdid tekitavad tõelise jõulutunde.
Mondo heategevuslik jõulubasaar, 20. detsember
detsember
Laupäeval, 20. detsembril kell 10-14 olete kõik oodatud jõulubasaarile MTÜ Mondo kontorisse Telliskivi loomelinnakus! Müügile tuleb eksootiline käsitöö ja sheavõi Afganistanist, Ghanast ja Ugandast, kõik valmistatud kogukondade poolt, kus Mondo tegutseb.